Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

God Chablis

VinPosted by Jostein Alme Mon, December 07, 2009 15:20:58

Chablis Le Forest 2001, Dauvissat

Strågul farge. En del honning på duften like etter åpning. Hmm, men det er som forventet, årgangen er jo kjent for mye botrytis. Men med lufting erstattes honningen av et friskere aromabilde, mer sitrus, saltvann og mineralitet/østersskall. Hint av honning fortsatt, men bare som en komponent av en stadig mer kompleks duft. Fargen fikk også et tydelig grønnskjær etter hvert. God friskhet, flott syre og skikkelig grep i finish. God lengde. Stram og tørr. Fremstår som ung enda. Helt nydelig vin, ung, frisk og vital. Herlig flaske. Skikkelig snusevin. En svært mye bedre flaske enn Corton Charlemagne 2002 jeg postet om for en tid siden. Her var det friskhet og glede. Glad jeg har flere av denne.

Jeg har hatt litt blandede erfaringer med både Dauvissats viner og Chablis generelt de siste 2-3 årene, men i høst har det bare vært flotte flasker. Michels Vaudesir 2000, Fevres Clos 2004, Duplessis’ Clos 2000 og Raveneaus Blanchot 1996 har alle vært veldig gode. Friske og vitale, ikke tegn til oksidasjon i noen av dem. Min siste flaske av Dauvissats Forest 1998 tidligere i høst var også strålende god, essens av sjøvann, østers og alt det gode i moden Chablis, men ikke så mye honning. Er ikke så begeistret for honningpreget som ofte (alltid?) kommer i aldrende Chablis. En Chablis 2000, Tribut for noen uker siden hadde litt for mye av det, den var litt for ”gul” og gammel for meg. Kunsten er å ta dem før honningen tar dem.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post72

Corton Charlemagne

VinPosted by Jostein Alme Mon, December 07, 2009 15:20:09

Corton Charlemagne 2002, Bonneau de Martray

13,5%, minst. Lys gul farge. Umiddelbart veldig fremtredende honningpreg på nesen, samt noe vanilje fra fortsatt uintegrert eik. Med lufting noe mer kompleksitet med sitrus, mandelmasse og kanskje litt mineralitet. Veldig ”gult” preg på aromaene, og honningpreget forblir det mest fremtredende elementet i duften utover kvelden. Vinen ble konsumert over 4-5 timer, så den hadde god tid til å åpne seg opp, men riktig kompleks ble den aldri. Rik vin med god lengde, men finishen er litt varm og sviende. Nå var ikke dette direkte dårlig, men jeg hadde forventet mye mer av en så merittert vin. Det gule honningpreget er ikke min favoritt. Vinen var ikke direkte oksidert, og den er jo i teorien langt fra moden enda. Kanskje det går seg til? Den rike fruktigheten/honningpreget kan kanskje ha noe med årgangen å gjøre?

Vel, vel, dette var kjellerens nest siste flaske sentralburgunder, og det er forsvinnende lite sannsynlig at det kommer flere der. Det er grenser for hvor mye risikosport jeg trenger å delta i.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post71

Chianti

VinPosted by Jan Berger Henriksen Fri, October 09, 2009 21:46:37
Villa Cafaggio Chianti Classico 2000 155kr (21.11.2002)

Jeg er blitt litt bekymret for tilstanden på eldre italiensk vin, så jeg er begynt å drikke opp en del. Denne vinen har jeg 4 flasker igjen av, så det var på tide å prøve en flaske.
Vinen var dyp, knallrød, bare en liten aning orange i kanten. Duften var intens kirsebærfrukt. I munnen først frisk, rød frukt, og så etter litt kom tanniner og litt begynnende sekundære smaksaromaer (pepper, tobakk). I finish kommer også en liten bitterhet, men ganske kledelig. Den dominerende opplevelsen er imidlertid enda at vinen er ungdommelig, frisk og forførende. Her var det ingen grunn til bekymring, kun til begeistring.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post70

Tre viner forrige helg

VinPosted by Gunnar Karlsen Wed, October 07, 2009 20:44:45

Her kommer et lite bidrag for å holde oppe aktiviteten her på bloggen:

Wagner Stempel – Weissburgunder Trocken 2008

Grønne epler på duft – minner om en tørr riesling. Sitruspreget og veldig høy syre. Jeg synes ikke vinen har frukt nok til å balansere dette. Dag 2 er duften mer avdempet, men en litt av friskheten har også forsvunnet. Vinen trenger matfølge, men jeg ville nok heller valgt en god tørr riesling.

Lequin-Colin Santenay Vielles Vignes 2006

Fin duft av mørke bær og litt krydder. Rustikk og stoffrik i munnen med tørr ettersmak. God vin, men ikke akkurat en elegant pinot noir.

Chateauneuf Crau de ma Mere 2001

Jeg liker også CndP. Denne var veldig bra - forrige flaske, i fjor, virket sliten, men det synes nå som flaskefeil. Kjølig frukt, med flott duft av blåbær, einer, litt krekling og krydder. Bra balanse, vinen har tross alt 14.5 % alkohol uten at det merkes. Virker fremdeles ung og bør vel kunne ligge en stund ennå. Siste glasset etter tre dager i kjøleskapet med kork: Virker mer moden på duft, men fremdeles tett og fin. Lang tørr ettersmak.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post69

Noen vårviner!

VinPosted by Odd Rydland Thu, October 01, 2009 18:59:52

Etter et langt fravær fra bloggen får jeg gjøre det godt igjen med å poste noen eldre slengere, denne er fra mars 2009.

Fredag: En superpositiv overraskelse – dvs vinen var slik den skulle være: Matrot Meursault Perrieres 99, en produsent og ikke minst en årgang som har slitt med preoksyderingsstempelet. Men denne vinen var rett og slett fabelaktig, laserpresis (mer Puligny enn Meursault i stilen) men likevel helt i balanse og drikkevennlig, og særdeles kompleks med innslag av blomster og vanilje. Ikke noe fedme eller smørtull og de røffe 99-syrene var under full kontroll. Rett og slett en fabelaktig vin som holdt godt i glass og flaske ut over hele kvelden og som jeg vel har en til av. Hvorfor er ikke alle slik - da hadde fristelsen til å etterfylle kjelleren med hvite burgundere vært der.

Lørdag: Chateauneuf Crau de Ma Mere 2000. Jeg tør innrømme det, jeg liker Chateauneuf. I hvert fall noen av de, når årgangene ikke er for varme og produsenten har litt disiplin. Dette er en varm årgang men vinen var bra i balanse, ganske lett i stilen og egentlig tror jeg på topp nå. Ingen kølle, men behagelig krydret og en god match til en biff med fløtepoteter. Vant seg med en del lufting så den har nok enda noe å gå på.

Begge disse vinene var utmerkete nå og en bekreftelse av at det er lurt å bruke kjelleren litt og ikke bare dra inn ferskvare fra polet…..

Søndag: Trimbach Gewurz 06. En vin jeg av og til drikker, Gewurz er morsomt av og til og Trimbach lar aldri dette bli til den suppa som andre av og til gjør. Råtten årgang, bokstavelig talt, og dette er ingen stayer åpenbart (og den var heller ikke hentet fra lagringskjelleren men var en slenger fra juleinnkjøpene), rikere enn vanlig men Trimbach har dette under brukbart kontroll. OK vin og ei greit avbrekk fra Chablisdrikkingen (har hatt et par superbe 02ere fra Chablisienne i den senere tid, særlig Montmains 02 var imponerende).

  • Comments(1)//blogg.vitisbergensis.com/#post68

Franske og italienske helgeviner

VinPosted by Odd Rydland Thu, October 01, 2009 18:53:54

Fra en høstvåt septemberhelg:

Burgaud Cote-Rotie 2000. En slank og elegant Cote-Rotie med merkbar Syrah-blod, men uten den aromatiske kompleksitet som de aller beste har. En middels årgang som kanskje fortsatt er for ung, flott og stilig munnfølelse med fine syrer og heller ikke sjenerende tannisk. Bra vin som mangler det aller siste. Syrah trenger vanligvis mye tid for å gi lagringsaromatisk kompleksitet, og etter min erfaring fortsetter mange viner å være primære...Det skjer lite med de - er dette en slik?

Le Boncie Chianti Classico Le Trame 2006. DN skrøt av denne, en ukjnet produsent for meg og da måtte jeg prøve. En meget konsentrert, fokusert, syrlig og elegant Chianti som selvsagt enda er helt primær. Svarte kirsebær, urter og mineraler. Har to til som skal lagres. Men godt nå også.

Tribut Chablis Premier Cru Beauroy 02. Dette var likevel helgens vin. Hvalpefettet som preger mange 02ere er nå borte og her har vi begynnende modning. Klassisk Chablis, mineraler, et hint av sitrus, stofflig tekstur i munnen med mange lag av frukt og stein, super lengde og kjølig kald og salt sjø i bøtter og spann. Fabelaktig vin som minner meg om at Chablis fortsatt er min favoritt hvitvin. Har heldigvis en brukbar stasj av Tribut 02, men har ikke kjøpt noe Tribut siden det; kanskje på tide å gjøre noe med det fra 2007?

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post67

Enda noen viner

VinPosted by Jostein Alme Thu, October 01, 2009 03:30:39

Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 2007, Weiser-Künstler

Konstantin Weiser og Alexandra Künstler er nybegynnere som vinprodusenter i Mosel. De hadde sin første årgang i 2005, men nevnes allerede nå sammen med Daniel Vollenweider som kommende stjerner. De holder til i Traben-Trarbach, et par mil nedstrøms fra Bernkastel. Som Vollenweider hadde de ikke penger til parseller i det som i dag er de mest berømte vinmarkene i Mosel. I stedet skaffet de seg land omkring Traben-Trarbach, som for hundre år siden var en av de viktigste byene i Mosel, og vinmarkene omkring den var svært høyt rangerte i 1897-rangeringen. Slik er det ikke i dag. Men nettopp derfor er det mulig å finne vinmarker med opptil hundre år gamle upodede vinstokker, og det er slike parseller Weiser-Künstler nå arbeider med. De lager vin fra Enkircher Ellergrub, Enkircher Zeppwingert og Trabener Gaispfad, totalt 2,5ha. Produksjonen er liten, og vinene er allerede svært etterspurte. Økologisk, naturlig gjær.

Kjøpte en sixpack av denne i sin tid, og har drukket to til nå. 7,5%. En lett, slank, kjølig og forførende riesling, en klassisk kabinett. Fin duft – floral, hvit frukt, våt stein. Allerede kompleks duft. Smaken er lett, men med svært god lengde. Tydelig sødme, men den avslutter friskt, inviterer til en ny slurk umiddelbart! Den har en flott ”vinøsitet” som ikke alltid er til stede i mindre seriøse Moselviner. Dette minner meg en god del om J.J. Prüm sine 2007ere. Den drikker flott nå, men vil helt sikkert lagre i minst 10 år, hvis man klarer å holde fingrene fra fatet så lenge!

Weiser-Künstler er en produsent jeg gjerne følger i flere årganger. Forhåpentligvis får importøren tak i noe 2008 også, men det rapporteres at de allerede er utsolgt på døren.

Coing St. Fiacre Grande Cuvée Saint Hilaire 1996, Ch. du Coing de Saint Fiacre

Denne vinen har jeg smakt/drukket 6-7 ganger nå, og den fortsetter å være litt ujevn. Et par flasker har vært litt urene, med et preg av våt papp, mens andre har vært helt strålende. Denne gangen var den ren og klar, men den viste aldri noen stor kompleksitet. God kork. Fremstod nærmest primær, med kjølig fruktighet mot melon/hvit fersken/sitrus. Hint av sjø, mineraler, kanskje mandelmasse. Lett, elegant smak, med frisk, syrlig avslutning. Tror nesten denne flasken kunne trengt noen år til. Vel, vel. Jeg har flere, så de skal få ligge. Husker godt en flaske 1989 av denne for et par år siden, fantastisk vin.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post66

Noen viner

VinPosted by Jostein Alme Tue, September 22, 2009 21:02:18

Cote Chalonnaise "La Diogne" 2006, A.P. Villaine: Dette var en strålende vin, svært flott pinotfrukt. Intens og flott vin med massevis av "indre styrke". Fjærlett, men samtidig intens og lang. Fersk, men verdt å drikke likevel. Dette er hans enkleste røde, tror jeg. Gleder meg til min sixpack av Mercureyen hans. Men den skal få ligge en stund. "Fattigmanns Romanee Conti". Jeg tar heller en kasse av denne fremfor en flaske La Tache eller noe sånt. Nuvel.

Cornas 1996, Clape: Perfekt kork. Veldig mørk farge, egentlig lite modning, dyp frukt, veldig sursøtt preg, treverk, medisinalt, ørlite volatilt. Ville gått rett på Italia, ikke Syrah. Voldsomt syrlig smak. 1996 fornekter seg ikke. Den var litt ugenerøs, ble aldri helt sjarmert av denne vinen. Det sursøte preget var litt for utpreget. Tydelig modning på duft, men frukten holdt i mange timer. Ikke veldig tydelig syrahpreg, synes jeg. Veldig lite blod, grønne oliven og de greiene der som jeg liker så godt. Usikker på hvor denne befinner seg på modningskurven. Har flere, lar dem ligge litt til.

Og så Trimbachs vanlige Riesling 2007, svært flott vin i Trimbachs stil. Sitrus, stein, en anelse petro og den fine druefrukten som jeg liker så godt, og som er så typisk Alsace. Her er det lite av den litt aggressive primærfrukten som preger mange tyske tørre i 2007. Denne er også blodfersk, og jeg er overbevist om at dette kan lagres med godt resultat. 2007 en knallårgang i Alsace??

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post65
Next »