Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

Noen uoksyderte burgundere - og noen til!

VinPosted by Odd Rydland Tue, September 04, 2007 20:21:30

Jeg har opp gjennom årene ført en del notater på viner smakt fra egen kjeller og vil etter hvert publisere noen av de her. Noen av vinene kan være kjenninger som befinner seg i ulike kjellere rundt om kring, og det kan jo være interessant å se hvordan de utvikler seg?


6.7.2007

Lamy StAubin Chateniere 02 i går kveld.

Ingen tegn på prematur oksydasjon her.

Trengte en drøy halvtime (muligens en time) for å blåse av litt eik, mensyrlig sitruspreget og med et enormt bitt i munnen. Ganske mineralsk også,veldig tøff og kompakt vin nå. Ut over kvelden ble den mer elegant, flott konsentrasjon. Basert på dette vil jeg la min gjenværende flaske hvile iminst 3 år, kanskje mer, uten betenkeligheter og satse på enda større kompleksitet og mere drikkevennlighet selv om både jeg og Kari likte den svært godt - men vi er jo syrehuer - og den vil gå flott til rett mat nå. Kanskje Gourmetkylling med noe kremet saus ville være tingen.

20.08.2007

Igjen viner drukket med min bror ved et Trondheimsbesøk:

Kan stadig anbefale Pierre Peters Cuvée de Réserve Non Dose Blanc de Blancs- 219.90 (!) - en vin i tilleggsutvalget som Valcken nå har tatt inn. Stram og tørr og ganske eplepfruktig. Frisk. En deilig aperitif vin til enusedvanlig fin pris. Rikere enn Tarlant sin BdB i samme prisklasse. Ingen enorm kompleksitet (det kan trolig komme med litt alder ? - tipper 2-4 års lagring på dette kan være lurt), men godt til en fin pris.

d'Angerville Volnay 1er Cru 97. Flott Volnay med stein og modne kirsebær, fin balanse. Drakk deilig. "Off-årganger" som 97, 00 og 01 imponerer meg stadig, mens toppårganger som 96 (?), 99 osv er steinete og umodne, jeg så en kommentator som advarte folk mot de skuffelsene de ville få når de om 10-15 år åpner sine 2005 burgundere og møter noen tanniske og langt fra drikkeklare beist.....Flott match til kylling med Chevre og rødløk

Oremus 6 Puttonos 99. Til Sabayonne med rips, og såpass måtte til for å matche det. Utrolig syrlig og lang med sitroner og aprikoser. En utrolig frisk og brutalt syrlig Tokay, nærmeste Madeira i syrene.

Vel hjemme igjen nullstilte jeg meg med disse:

Nigl GV Piri 06: En pepperpreget, kjølig og nesten glassklar GV, stilig og forfriskende.

Juillot Mercurey Champs Martin 02 (hvit). En tidligere drukket av denne var veldig moden, denne var ung, rå nesten bare stein og sitrus. Lagringspotensiale. Men bingoen om hvordan hvite burgundere utvikler seg fortsetter.

Og noen gamle notater fra 30.10.2006:

Barbi Brunello 97. Behagelig vin med jord, kjeller og mørk plommete frukt.Men mangler struktur og er ganske slapp i munnen, kjøpt i Roma og kan være varmeskadet der. Behagelig men relativt uinteressant.

Juillot Mercurey Clos des Barraults rouge 02: Herlig ung Pinot, bringebærpreget, frisk med diskret understøttelse av eik. Fin syrlighet og lengde - litt ukompleks nå men det kommer med 4-5 år på langs; har dessverre bare 1 til. Lurer på om 2003 er verdt å kjøpe?

Juillot Mercurey Clos des Barraults blanc 99: Jeg har tidligere en gang påpekt at det nå løsner for de hvite 99-erne i Burgund og dette var strålende. Kjølig frukt med mineralitet, fruktsteiner og regnvann - og med tropiske toner i fruktbildet. God konsentrasjon etter en halvtimes lufting, godt grep i munnen, fin lengde, en flott vin som scorer godt over appelasjonsstatus. Rikhet og et lett anslag av eik, velbalansert, erketypisk hvit sentralburgund.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post2