Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

Under radaren

VinPosted by Jostein Alme Mon, September 17, 2007 02:52:51

Her er en lekker sak som fortjener oppmerksomhet. Det fikk den absolutt ikke på forrige polslipp 1. september. Vinen er Louis Métaireau ”Cuvée One” 1999 til 135 kroner. Utrolig pris for en vin som produsenten har lagret for oss i sin egen kjeller i 8 år.

Det er vel ikke lenger en stor hemmelighet at seriøs Muscadet med fordel kan lagres lenge, og tilgjengeligheten på slike viner har blitt bedre i det siste. Denne vinen var inne i 2000-årgangen for et par år siden, og fikk mye skryt. Nå er altså 1999 sluppet uten noe oppstyr, men det er en veldig interessant vin. Fargen er lys strågul med fint grønnskjær. Like etter åpning er duften helt primær, sitrus, melon, våt stein. I munnen er den i starten slank, stram og syrlig. Leskende lekker og imponerende primær. Ingen 1999 Chabliser jeg har smakt har vært tilnærmet så friske og upåvirket av alder som dette.

Med lufting i et par timer endrer vinen karakter, den legger på seg og får et noe mer modent uttrykk. Duften blir tydelig lanolinsk med hint av petroleum, høy, honning og treverk. Munnfølelsen blir også langt mer viskøs/lanolinsk, litt som Chablisene til J-C Martin. Men den gir ikke slipp på sitt leskende vesen. Syrene er der fortsatt, og gjør dette til en meget anvendelig matvin. Leskedrikk med moderate 12%.

Dag to var den like fin, ikke tegn til oksydasjon etter å ha stått en tredjedels full med kork i kjelleren. Lenger varte den ikke. Vital vin, god nå, men vil helt sikkert tåle flere år til i kjelleren. Jeg har tenkt å prøve hvordan det går.

Håpløst harry flaske a la Faustino 1, men veldig godt innhold. Muscadet er den nye Chablis. Fantastisk alternativ til likegyldig og overpriset Petit-Chablis eller Sancerre.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post21