Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

Noen viner fra jul/nyttår 2006

VinPosted by Odd Rydland Tue, September 04, 2007 20:32:20
Pavelot Savigny-les Beaune Dominode 2000


En antatt svak årgang som for de fleste viner jeg har smakt drikker bra nå, men denne vinen var lysende. Viser at for gode produsenter finnes ikke svake årganger med mindre det er regelrett katastrofale, klimatiske forhold, oversvømte vinmarker osv - ok; klart noen årganger er svakere enn andre men det skal MYE til før vinene blir utrivelige å drikke. Mineralsk (trodde det var Nuits), kirsebærsteiner (trodde det var Volnay), klassisk Pinne med fin lengde og syrlighet, frisk, lang, relativt åpen men med minimal utvikling, lite sekundæraeromaer. Da jeg fikk vite hva dette var, tippet jeg at det var 99-årgangen.

Bekrefter min mistanke om at vi drikker disse vinene ALT for unge og at tidligere lett skuffende opplevelser med denne vinen i andre årganger skyldes akkurat dette, tipper 99eren er ca 5 år fra å begynne å drikke bra. Har vel en 10-12 flasker av denne vinen tilsammen i 99, 01 og 02 årgangen og er akkurat nå glad for det, og skjønner at både 04 og 05 er interessante objekter for kjelleren selv om de trenger 10-12 år. Denne vinen viste hvorfor Burghound (Allen Meadows) og andre mener dette er blant de beste kjøpene i Burgund år inn og år ut "and was batting way beyond its average" for å låne et baseballuttrykk.

Chavy Puligny-Montrachet PC Folatieres 99

Kjøpt av Ole-Martin på bruket og bla iflg ham oppbevart i en varm bil mens han lunsjet i Burgund. Og erfaringer med en sørgelig oksydert versjon av 96-eren fra Olavs kjeller var betenkelig. Men nok en burgunder som lyste! Min umiddelbare kommentar var "Enten Chablis eller Puligny"; stram, sitruspreget men med en viss begynnende kompleksitet med lett anslag av krydderaromaer og nok fedme til at det stemte med en sentralburgunder eller en lett korpulent men fortsatt svært elegant Chablis, men enda såpass stram og primær at jeg tippet 2000-årgangen her. Fine mineraler her og flott friskhet.

Når vinene slår slik til er det Burgund som ruler! Vel - en Brane-Cantenac 82 på 1. juledag var også stunning, frisk, med søte, mørke bær, innslag av jord og svært floral og elegant - nydelig vin, appelasjonstypisk og friskere enn mange andre 82ere smakt de siste 3-4 år.

Andre viner:

En frisk, steinete og alt for ung Mugnier Chambolle-Musigny 99 med deilig og nærmest vibrerende frukt.

En rykende mineralsk og totalt kompromissløs Duplessis Montmains 99, stein og syre men masse underliggende stoff - ikke noe syremonster til tross for beskrivelsen.

Noen svært gode basischampagner, Egly-Ouriet GC NV og Larmandier-Bernier PC
NV. Champagne trenger egentlig ikke være veldig mye bedre enn dette og så lenge disse produsentene listefører sine champagner trenger jeg heller ikke så veldig mange flere produsenter.....

Prager Riesling Smaragd Achleiten 01: Totalt primær, stram og syrlig, ung Rieslingfrukt, null petroleum, herlig til skinkesteik men Gud så ung. Når skal denne vokse opp?

Brundlmayer Riesling Heiligenstein 01: Adskillig løsere og mer åpen forbusiness denne, men med luft tighter den seg opp og mineralene kommer. Fin lengde og god underliggende konsentrasjon synes jeg. Også litt eksotisk frukt her, får litt Wurzgarten-assosiasjoner, kanskje ikke så rart siden begge vinmarkene er vulkanske. Drikker deilig nå, men litt lufting så den strammer seg opp er bra, en vin det hadde vært interessant å fulgt ett par dager.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post3