Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

Auslese-opplevelse

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sat, November 17, 2007 17:00:22
Gunderloch Nackenheim Rothenberg Riesling Auslese 2002 7.5% Alc

Det har blitt lett å kjøpe god auslese/spätlese de seinere pr, men vanskeligere å finne anledning til å drikke dem. Men i går kom anledningen. Jeg ble litt i stuss da jeg hadde fjernet kapselen, korken var dukket noen mm ned i flaskehalsen. Ofte et tegn på at vinen kan være oksydert. Kork-enden som var i kontakt med vin var nesten helt tørr, som om den skulle være brent av og forseglet før den ble satt i flasken.

Vinen var imidlertid dyp gul på farve. Umiddelbar duft av søt eksotisk frukt (mango, nektarin, fersken) og etter risting umiskjennelige rene petrol-dufter. Klare sekundære karakteristikker. I munnen var vinen full av sødme og smakte som den duftet, men kanskje lite syre? Noe som fikk den til å virke litt endimensjonal: Sødmen ble altdominerende.

Sammen med mat endret den plutselig karakter. Vi spiste ande-paté, hvite og blå oster med litt småkjeks og eple. Til ande-patéen var den strålende. Syren var der bare plutselig! Og den gikk like bra til ostene. Det var som om vinen inneholdt et skjult syrelager som bare ble tappet ved behov. En strålende matvin, men ikke en vin til meditasjon?

Nå som jeg skriver dette - dagen etter - drikker jeg resten. Vinen er nå kjøligere fra kjøleskap og syren litt mer til stede, også uten mat. Jeg lurer jo litt på korken. Vinen er nå 5 år gammel, men kanskje er den modnere enn bare de 5 årene skulle tilsi? Men det er heller ingenting som sier at den ikke kan lagre i mange år enda.

Jeg har ved noen anledninger syntes at Gunderloch-vinene ble for søte, men denne overbeviste.  • Comments(1)//blogg.vitisbergensis.com/#post41