Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

Viner fra Marché

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sun, August 09, 2009 22:24:49
Som en forberedelse til høstens sykkeltur i Italia, fant jeg ut at jeg skulle teste det beste jeg fant av viner fra Marché, både røde og hvite.
De hvite er stort sett alle basert på Verdicchio-druen, stort sett alene. De røde er er enten den locale Lacrima-druen eller viner basert på Montepulciano og/eller Sangiovese. For de røde, så er trenden at det blir stadig mer Montepulciano og mindre andel Sangiovese.

Det er neppe stor tvil om at de beste vinene fra Marché er de hvite. De beste verdicchio-vinene er blant Italias beste hvitviner. Her i Norge har Tralivio og Sartarelli lenge vært å få, men i år er en hel rekke andre produsenter blitt tilgjengelig for første gang. Verdicchio kommer fra to områder: Verdicchio dei Castelli di Jesi og Verdicchio di Matelica fra et mindre og høyereliggende område enn Jesi.

Vinene:

#10473 Garofoli Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2006 kr. 169
Floral duft, hvit asparges og tropisk duft på nese. Fyldig, tildels litt het munnfølelse (14% alkohol), men flott balanse og konsentrasjon med smak av tropisk frukt. Elegant. Første gang jeg prøvde var den litt varm (12-14gr), andre gang godt avkjølt. Det dempet det varme inntrykket av alkoholen. Svært godt kjøp. Beste Jesi-vin.

#80198 La Monacesca Mirum Verdicchio di Matelica 2006 kr. 199.90
Floral og fruktig nese (litt mer eple, tropisk frukt) og middelhavslyng (rosmarin, fennikkel, anis). Utrolig frisk, balansert fin smak i munnen. Stor fylde (også denne viner 14% alkohol), men er mindre merkbart her. Fin syre og lang ettersmak. Skal du bare prøve en verdicchio, så er dette vinen å prøve, selv om den er noe dyrere enn Podium. En prototypsik Verdicchio?

#57488 Belisario Cambrugiano Verdicchio di Matelica Riserva 2005 kr 170
Floral, krydret nese med tropisk frukt. Fin fylde, balansert lang smak. Tropisk frukt. Har prøvd tre flasker av denne og med litt variabelt resultat. Siste flaske var veldig bra, men de to første likte jeg noe mindre. Spesielt flaske nr. to hadde noe lett medisinsk over seg. Dette er en av de eldste riservaene og regnes normalt å være veldig bra. Tror 2005 er et litt svakere år for denne vinen.

Kjøpte også Colonnarras Cuprese kr. 112, men den har jeg ikke fått testet enda. Andre interessante produsenter er f.eks. Bucci, Ronchi og de før nevte Tralivio og Sartarelli.

------------
Bland rødvinene er det tre områder som skiller seg ut: Rosso Conero, Rosso Piceno og Lacrima di Morro d'Alba. Av en eller annen grunn hadde jeg ikke med meg noen Rosso Conero-viner. Fattoria le Terrazze er en kjent produsent som har masse viner i polliseten. Har drukket noen av dem hos kjente, men har ikke falt for dem.

Rosso Conero har alltid vært dominert av Montepulciano, enten alene eller i mix med både internasjonale eller lokale druer. Rosso Piceno var tidligere minst 50% Sangiovese, men får nå en stadig større andel Montepluciano (70-80%). Lacrima di Morro d'Alba er 100% Lacrima.
Jeg må innrømme at jeg ikke falt for noen av disse vinene, men det kan være mine fordommer. Sykkelturen får vise om de kommer bedre til rette i sitt opprinnelige miljø. Pr. idag synes jeg de er litt tørre (eik?), kraftige, men mangler litt klar frukt og kan ikke forsvare pris på 200kr+.

#50657 Luigi Giusti Rubbjano Lacrima di Morro d'Alba Riserva 2005 kr 220
Spesiell duft, noe floralt (roseblader), ost, krydret, noe røykpreg eller eik. Noe duft av mørke bær eller moreller. I munnen var den ganske balansert, men litt tørr. Jeg er usikker på om den har vært lagret på eik. Det føles slik. Mangler litt frukt. Det hadde vært morsomt å prøve en yngre utgave. Som det er er den ikke verdt 220kr. Polet anbefaler lengre lagring.

#50656 Luigi Giusti Lacrima di Morro d'Alba 2006 149.90
Standardversjonen. Giusti er en av toppprodusentene av Lacrima. Kamferdrops, røde bær og arabisk krydder på nese. Noe fruktig som jeg vakler mellom å beskrive som marmelade eller limoncello, samt noe floralt. Lett og frisk smak i munnen, men med en litt kort, tørr finish. Absolutt ikke en kosevin, men den var grei til litt mat.

#44466 Saladini Pilastri Rosso Piceno Superiore Montetinello 2006 kr. 147
50/50 Montepulciano og Sangiovese. Ganske tørr nese, blekkhus. Jeg synes vinen virker eiket, men vet det ikke. Den er tørr i munnen også og jeg finner ingen frukt. Dette er en enkeltvinmarksvin, av 30år gamle Montepulciano-vinstokker. Produksjonen er økologisk. Jeg er skuffet, men det er mulig det er ting her jeg ikke forstår.

#46746 Saladini Pilastri Rosso Piceno Piediprato 2006 kr. 149
70/30 Montepulciano og Sangiovese. Røde bær og litt rustikk nese. Merkbare tanniner, en litt endimensjonel, rustikk munnfølelse, grei ettersmak. Jeg synes heller ikke denne vinen gir så mye, men Pilastri skal være en toppprodusent av disse vinene.

Målestokken min for italienske, røde viner er jo Chianti- og Barolo-viner, samt Nerello-viner fra Sicilia. Kanskje disse vinene blir for kraftige?

  • Comments(3)//blogg.vitisbergensis.com/#post64