Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

Enda noen viner

VinPosted by Jostein Alme Thu, October 01, 2009 03:30:39

Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 2007, Weiser-Künstler

Konstantin Weiser og Alexandra Künstler er nybegynnere som vinprodusenter i Mosel. De hadde sin første årgang i 2005, men nevnes allerede nå sammen med Daniel Vollenweider som kommende stjerner. De holder til i Traben-Trarbach, et par mil nedstrøms fra Bernkastel. Som Vollenweider hadde de ikke penger til parseller i det som i dag er de mest berømte vinmarkene i Mosel. I stedet skaffet de seg land omkring Traben-Trarbach, som for hundre år siden var en av de viktigste byene i Mosel, og vinmarkene omkring den var svært høyt rangerte i 1897-rangeringen. Slik er det ikke i dag. Men nettopp derfor er det mulig å finne vinmarker med opptil hundre år gamle upodede vinstokker, og det er slike parseller Weiser-Künstler nå arbeider med. De lager vin fra Enkircher Ellergrub, Enkircher Zeppwingert og Trabener Gaispfad, totalt 2,5ha. Produksjonen er liten, og vinene er allerede svært etterspurte. Økologisk, naturlig gjær.

Kjøpte en sixpack av denne i sin tid, og har drukket to til nå. 7,5%. En lett, slank, kjølig og forførende riesling, en klassisk kabinett. Fin duft – floral, hvit frukt, våt stein. Allerede kompleks duft. Smaken er lett, men med svært god lengde. Tydelig sødme, men den avslutter friskt, inviterer til en ny slurk umiddelbart! Den har en flott ”vinøsitet” som ikke alltid er til stede i mindre seriøse Moselviner. Dette minner meg en god del om J.J. Prüm sine 2007ere. Den drikker flott nå, men vil helt sikkert lagre i minst 10 år, hvis man klarer å holde fingrene fra fatet så lenge!

Weiser-Künstler er en produsent jeg gjerne følger i flere årganger. Forhåpentligvis får importøren tak i noe 2008 også, men det rapporteres at de allerede er utsolgt på døren.

Coing St. Fiacre Grande Cuvée Saint Hilaire 1996, Ch. du Coing de Saint Fiacre

Denne vinen har jeg smakt/drukket 6-7 ganger nå, og den fortsetter å være litt ujevn. Et par flasker har vært litt urene, med et preg av våt papp, mens andre har vært helt strålende. Denne gangen var den ren og klar, men den viste aldri noen stor kompleksitet. God kork. Fremstod nærmest primær, med kjølig fruktighet mot melon/hvit fersken/sitrus. Hint av sjø, mineraler, kanskje mandelmasse. Lett, elegant smak, med frisk, syrlig avslutning. Tror nesten denne flasken kunne trengt noen år til. Vel, vel. Jeg har flere, så de skal få ligge. Husker godt en flaske 1989 av denne for et par år siden, fantastisk vin.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post66