Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

God Chablis

VinPosted by Jostein Alme Mon, December 07, 2009 15:20:58

Chablis Le Forest 2001, Dauvissat

Strågul farge. En del honning på duften like etter åpning. Hmm, men det er som forventet, årgangen er jo kjent for mye botrytis. Men med lufting erstattes honningen av et friskere aromabilde, mer sitrus, saltvann og mineralitet/østersskall. Hint av honning fortsatt, men bare som en komponent av en stadig mer kompleks duft. Fargen fikk også et tydelig grønnskjær etter hvert. God friskhet, flott syre og skikkelig grep i finish. God lengde. Stram og tørr. Fremstår som ung enda. Helt nydelig vin, ung, frisk og vital. Herlig flaske. Skikkelig snusevin. En svært mye bedre flaske enn Corton Charlemagne 2002 jeg postet om for en tid siden. Her var det friskhet og glede. Glad jeg har flere av denne.

Jeg har hatt litt blandede erfaringer med både Dauvissats viner og Chablis generelt de siste 2-3 årene, men i høst har det bare vært flotte flasker. Michels Vaudesir 2000, Fevres Clos 2004, Duplessis’ Clos 2000 og Raveneaus Blanchot 1996 har alle vært veldig gode. Friske og vitale, ikke tegn til oksidasjon i noen av dem. Min siste flaske av Dauvissats Forest 1998 tidligere i høst var også strålende god, essens av sjøvann, østers og alt det gode i moden Chablis, men ikke så mye honning. Er ikke så begeistret for honningpreget som ofte (alltid?) kommer i aldrende Chablis. En Chablis 2000, Tribut for noen uker siden hadde litt for mye av det, den var litt for ”gul” og gammel for meg. Kunsten er å ta dem før honningen tar dem.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post72

Corton Charlemagne

VinPosted by Jostein Alme Mon, December 07, 2009 15:20:09

Corton Charlemagne 2002, Bonneau de Martray

13,5%, minst. Lys gul farge. Umiddelbart veldig fremtredende honningpreg på nesen, samt noe vanilje fra fortsatt uintegrert eik. Med lufting noe mer kompleksitet med sitrus, mandelmasse og kanskje litt mineralitet. Veldig ”gult” preg på aromaene, og honningpreget forblir det mest fremtredende elementet i duften utover kvelden. Vinen ble konsumert over 4-5 timer, så den hadde god tid til å åpne seg opp, men riktig kompleks ble den aldri. Rik vin med god lengde, men finishen er litt varm og sviende. Nå var ikke dette direkte dårlig, men jeg hadde forventet mye mer av en så merittert vin. Det gule honningpreget er ikke min favoritt. Vinen var ikke direkte oksidert, og den er jo i teorien langt fra moden enda. Kanskje det går seg til? Den rike fruktigheten/honningpreget kan kanskje ha noe med årgangen å gjøre?

Vel, vel, dette var kjellerens nest siste flaske sentralburgunder, og det er forsvinnende lite sannsynlig at det kommer flere der. Det er grenser for hvor mye risikosport jeg trenger å delta i.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post71

Enda noen viner

VinPosted by Jostein Alme Thu, October 01, 2009 03:30:39

Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 2007, Weiser-Künstler

Konstantin Weiser og Alexandra Künstler er nybegynnere som vinprodusenter i Mosel. De hadde sin første årgang i 2005, men nevnes allerede nå sammen med Daniel Vollenweider som kommende stjerner. De holder til i Traben-Trarbach, et par mil nedstrøms fra Bernkastel. Som Vollenweider hadde de ikke penger til parseller i det som i dag er de mest berømte vinmarkene i Mosel. I stedet skaffet de seg land omkring Traben-Trarbach, som for hundre år siden var en av de viktigste byene i Mosel, og vinmarkene omkring den var svært høyt rangerte i 1897-rangeringen. Slik er det ikke i dag. Men nettopp derfor er det mulig å finne vinmarker med opptil hundre år gamle upodede vinstokker, og det er slike parseller Weiser-Künstler nå arbeider med. De lager vin fra Enkircher Ellergrub, Enkircher Zeppwingert og Trabener Gaispfad, totalt 2,5ha. Produksjonen er liten, og vinene er allerede svært etterspurte. Økologisk, naturlig gjær.

Kjøpte en sixpack av denne i sin tid, og har drukket to til nå. 7,5%. En lett, slank, kjølig og forførende riesling, en klassisk kabinett. Fin duft – floral, hvit frukt, våt stein. Allerede kompleks duft. Smaken er lett, men med svært god lengde. Tydelig sødme, men den avslutter friskt, inviterer til en ny slurk umiddelbart! Den har en flott ”vinøsitet” som ikke alltid er til stede i mindre seriøse Moselviner. Dette minner meg en god del om J.J. Prüm sine 2007ere. Den drikker flott nå, men vil helt sikkert lagre i minst 10 år, hvis man klarer å holde fingrene fra fatet så lenge!

Weiser-Künstler er en produsent jeg gjerne følger i flere årganger. Forhåpentligvis får importøren tak i noe 2008 også, men det rapporteres at de allerede er utsolgt på døren.

Coing St. Fiacre Grande Cuvée Saint Hilaire 1996, Ch. du Coing de Saint Fiacre

Denne vinen har jeg smakt/drukket 6-7 ganger nå, og den fortsetter å være litt ujevn. Et par flasker har vært litt urene, med et preg av våt papp, mens andre har vært helt strålende. Denne gangen var den ren og klar, men den viste aldri noen stor kompleksitet. God kork. Fremstod nærmest primær, med kjølig fruktighet mot melon/hvit fersken/sitrus. Hint av sjø, mineraler, kanskje mandelmasse. Lett, elegant smak, med frisk, syrlig avslutning. Tror nesten denne flasken kunne trengt noen år til. Vel, vel. Jeg har flere, så de skal få ligge. Husker godt en flaske 1989 av denne for et par år siden, fantastisk vin.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post66

Noen viner

VinPosted by Jostein Alme Tue, September 22, 2009 21:02:18

Cote Chalonnaise "La Diogne" 2006, A.P. Villaine: Dette var en strålende vin, svært flott pinotfrukt. Intens og flott vin med massevis av "indre styrke". Fjærlett, men samtidig intens og lang. Fersk, men verdt å drikke likevel. Dette er hans enkleste røde, tror jeg. Gleder meg til min sixpack av Mercureyen hans. Men den skal få ligge en stund. "Fattigmanns Romanee Conti". Jeg tar heller en kasse av denne fremfor en flaske La Tache eller noe sånt. Nuvel.

Cornas 1996, Clape: Perfekt kork. Veldig mørk farge, egentlig lite modning, dyp frukt, veldig sursøtt preg, treverk, medisinalt, ørlite volatilt. Ville gått rett på Italia, ikke Syrah. Voldsomt syrlig smak. 1996 fornekter seg ikke. Den var litt ugenerøs, ble aldri helt sjarmert av denne vinen. Det sursøte preget var litt for utpreget. Tydelig modning på duft, men frukten holdt i mange timer. Ikke veldig tydelig syrahpreg, synes jeg. Veldig lite blod, grønne oliven og de greiene der som jeg liker så godt. Usikker på hvor denne befinner seg på modningskurven. Har flere, lar dem ligge litt til.

Og så Trimbachs vanlige Riesling 2007, svært flott vin i Trimbachs stil. Sitrus, stein, en anelse petro og den fine druefrukten som jeg liker så godt, og som er så typisk Alsace. Her er det lite av den litt aggressive primærfrukten som preger mange tyske tørre i 2007. Denne er også blodfersk, og jeg er overbevist om at dette kan lagres med godt resultat. 2007 en knallårgang i Alsace??

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post65

Viner i mai

VinPosted by Jostein Alme Fri, July 03, 2009 14:13:45

Hallo!! Er det noen der??

Det har vært veldig stille her i det siste. Vel, vel. Her er noen enkle inntrykk fra viner drukket i løpet av mai.

Escherndorfer Lump Sylvaner Spatlese Trocken 2007, Horst Sauer

13%. Nokså dyp gul, rik duft, fikk assosiasjoner til Alsace, Tydelig druepreg på frukt. Også fersken, grapefrukt, tropisk, men likevel kjølig. Masse mineraler, mot steinrøyk. Litt bittert preg, til og med på duft. Et lite drag av petro? Rik smak, litt bitter finish, masse stoff. Kan minne litt om Pinot Gris? Viskositet som fikk meg til å tenke Trimbach. Påfallende bitterhet i finish. Flott mineralitet. Opplagt seriøs vin. Matvin. Dag to: Strammere og mindre oppulent, veldig god fortsatt. Bitterheten tydelig enda. Interessant vin fra et interessant område.

Escherndorfer Lump Riesling Kabinett 2007, Horst Sauer

Ikke detaljerte notater på denne. Det var en bra vin, men ble ikke helt overbevist. Den manglet litt mineralitet og særpreg. Litt kjedelig. Sylvaneren var langt mer interessant. Den hadde mer stuffing. Mulig den ikke fikk fortjent oppmerksomhet, den ble delvis drukket utendørs, aldri en bra ide hvis man skal få med seg nyanser i en vin.

Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spatlese 2000, Fritz Haag

7%. Kanskje den verste årgangen i Mosel de siste 20 årene, i oversikter anbefales man å drikke sine 2000ere hvis man har noen. Nu vel, denne var helt primært lys med et vakkert grønnskjær og fortsatt svakt perlende. Duften frisk og ren, eple, lys fersken, drue, hint av petro og ikke minst våt stein. Nydelig og kompleks. Smaken svakt søtlig med brukbar lengde, muligens litt manko på syre? Flott vin som bare ble finere utover kvelden. Skikkelig snusevin. Har to flasker til, de skal få mer tid, for denne var fortsatt pur ung. Viser nok en gang at det er produsenten som er viktig, ikke årgangen. Virkelig gode produsenter lager stort sett god vin hvert år.

Chablis Montee de Tonnerre 1998, Louis Michel

Tydelig gul på farge, men med flott grønnskjær. Åpner med mye honning på duft. Dette gir seg noe med luft, og blir mer kompleks med innslag av sjø og mineraler. Ble fin utover kvelden, og var noe mindre fullmoden og monotont honningpreget enn en annen flaske for 3-4 uker siden. Denne vinen har modnet fortere enn jeg trodde den skulle. Dette var min siste flaske, og det var vel kanskje greit.

Jeg lurer litt på dette honning/smørmaltpreget. Liker det ikke når det blir for dominerende. Er dette "endestoppet" for Chablis, eller erstattes honningpreget med noe annet ved videre lagring? Jeg har dessverre liten erfaring med Chablis eldre enn 10 år.

Zeltinger Schlossberg Riesling Spatlese 2001, Selbach-Oster

9,5%. Denne var veldig primær fortsatt, eple/ferskenpreget med brukbart med underliggende mineralitet. Men fortsatt mye babyfett. Tydelig sødme. Ble mer kompleks med lufting, men dette var nok for tidlig. Manglet litt på å være stor vin. Har enda til gode å smake noe som overbeviser meg om at Selbach-Oster er fast på A-laget. Det er bra, men mangler laserpresisjonen til f.eks en Fritz Haag.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post63

Lei Leitz

VinPosted by Jostein Alme Thu, October 16, 2008 08:24:58

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben Riesling Trocken 2006

Samme historien som med 2005eren. Strågul, eplemos på duft og grapefrukt på smak. Zero mineralitet. Bitter avslutning, mangler vitalitet og friskhet. Ikke så dårlig som 2005 enda, men den er helt klart på feil kurs. For 5-6 måneder siden var den friskere. Drikk opp raskt. Her går det fort nedover bakken.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post62

Noen viner

VinPosted by Jostein Alme Mon, October 13, 2008 08:41:31

Chablis 1ere Cru ”Le Forest” 1999, Dauvissat

Flaske kjøpt i Paris i 2001. Gul lakk-kapsel. Fin, tørr kork. Lys farge, fint grønnskjær. Svært flott, ingen tegn til oksydasjon. Hint av smørmalt i starten, så sjøbunn, lime, ”østers” osv. Flott lengde, frisk og vital. Ung og sprek vin. Tålte veldig fint lufting hele kvelden. Min siste flaske Dauvissat 1999, og den klart beste. Flasker kjøpt i Paris (med lakk-kapsel) har vært flotte. ”De norske” flaskene har vært svært ujevne, fra OK til fullstendig oksiderte. Muligens forskjellige tapninger her. Det sies jo at Dauvissat sender ut en tapning om våren og en om høsten. Så vidt jeg vet er alltid flaskene i det norske markedet fra høsttappingen.

Blanc de Blancs 1996, Agrapart

Denne har vært litt varierende, men nå var den flott. Lys farge, tydelig grønnskjær. Eplepreget i starten, så mer kompleks, lime, mineraler. Ungdommelig og frisk, stram, smal, syrlig og knasende tørr. Oppløftende god.

Jean Lallement Grand Cru Brut Reserve

Denne var litt dypere i fargen, også svært eplepreget i starten, hint av melne epler. Men den strammet seg opp og ble veldig fin. Rikere stil enn Agrapart. Det er vel en del Pinot i denne, vil jeg tro. Men flott nerve og friskhet. Svær vin, men flott balanse og tørr, fin avslutning. Vet ikke hvilke årganger denne tappingen består av. Drikker gjerne den igjen.

Chateauneuf-du-Pape Cuvée des Cadettes 1999, Château La Nerthe

Mørk og tett farge, frisk og ungdommelig frukt, modne moreller/kirsebær, kanskje litt blåplommer. Krydret preg, men også en god del uintegrert eik. Svær vin, men likevel god balanse. Ikke for varm, god og frisk avslutning. Moderne stil, denne trenger en god del mer kjellertid for å integrere eiken og utvikle sekundæraromaer. Flott og lovende vin som passet godt til en kraftig Cassoulet.

Domaine Chevalier 1996

Rød. Grovt tilfelle av barnerov her. Svært dyp farge. Primær, overraskende søtlig frukt, tobakk, treverk og svært mye uintegrert eik. Veldig mye stoff her, meget intens smak. Balansen tvilsom nå, men denne trenger ti år til i kjelleren, og vil sikkert bli veldig bra.

Chassagne Montrachet « Les Morgeots » 1999, Ramonet

Dyp strågul farge, svidd fyrstikk på duft, voldsomt eikepreg. Hva er vitsen med å kvele sannsynligvis godt druemateriale på denne måten? Bak sagbruket var det mulig å ane en vin også, men tror denne var på vei ned. Jeg mener den hadde et hint av oksidasjon under all eiken. Andre liker denne vinstilen bedre enn meg. Nuvel.

Savennieres Clos du Papillon 1999, Domaine Baumard

Denne flasken hadde et lite hint av kork, men det var likevel mulig å få med seg at vinen fortsatt er vital. For noen år siden var den litt ”fleskete”, nå har den strammet seg kraftig opp. Lys farge, flott grønnskjær, kjølig, litt ”grønn” duft også, lanolinsk/oljet munnfølelse, frisk og syrlig finish. Denne lever i beste velgående, ingen hast.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post59

To tyskere

VinPosted by Jostein Alme Fri, October 10, 2008 08:57:47

Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese 2007, Fritz Haag

7,5%. Lys farge, tydelig grønnskjær. Intens duft, tydelig sødme. Fersken, bakte epler, lime, skifermineralitet, noe krydret preg. Litt mer ”eksotisk/tropisk” nese enn vanlig? Eple og mineralitet dominerer mer med lufting. Rikelig med sødme på smaken også, men usedvanlig flott syre som ordner opp. Stor lengde og vitalitet. Ren og glassklar, ”regnvann”, som er en vanlig assosiasjon for meg på denne vinen. Har kjøpt den fast siden 1997-årgangen, og dette må være en av de aller beste.

2007, jeg kan ikke annet enn å begeistres av denne årgangen. Som en blanding av rikheten til 2005 og den syrestramme, litt grønne 2004. Har sett noen melde at 2007erne er litt syresvake. Det forstår jeg ikke helt. Denne vinen har i allfall ikke det problemet. Dag to var den selvsagt minst like flott, og flasken er enda ikke tom…

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben Riesling Trocken 2005

12%. Dyp strågul farge. Søtlig duft nesten helt dominert av melne epler, også hint av noe som minner om honning. Lite mineralitet å spore. Søtlig anslag i munnen også, med en voldsom bitterhet i avslutningen. Litt bitterhet kan være bra, men her tipper det helt utfor. Vinen mangler friskhet og nerve, den virker rett og slett slapp og sliten. Dag to var duften enda mer endimensjonal, mot eplemos, og bitterheten enda mer fremtredende. Direkte ubehagelig å drikke. Både farge og aromaer indikerer at denne flasken var noe oksidert. Korken var helt fin, som ny.

  • Comments(3)//blogg.vitisbergensis.com/#post58
Next »