Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

Puligny-Montrachet 2002 (G. Chavy)

VinPosted by Ole Martin Skilleås Tue, April 15, 2008 20:15:38

Et lite sniff av lime og litt eik, deretter var det omtrent fritt for aroma fra denne vinen. Den hadde fin balanse mellom syre og fedme, men var i høy grad underveldende. Den dagen. Mistanken gikk mot litt kork, eller premox - av den typen som gjør vinen flat og uinteressant. Ikke fæl og udrikkelig.

Slanten ble stående i flasken et par dager. Sånn i tilfelle... Etter et par dager kom den rundt, og fikk en floral og lett nøttepreget aroma. Den breiet seg ut, og ble den flotte vinen jeg kjente fra tidligere årganger. Den var rett og slett ikke moden, med andre ord.

DET er også en grunn til at viner ikke er optimale. Lett å glemme oppe i alt oppstyret med prematur oxidering og annet.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post55

Chablis 2007 (Clotilde Davenne)

VinPosted by Ole Martin Skilleås Sun, March 30, 2008 10:44:43

Ser at mange har skrytt av denne vinen, men her velger jeg å skille meg ut. Prisen er lav for denne vintypen (120 kr), men den står i stil med vinens kvaliteter.

Jeg tror ikke det er mange som ville plukket dette som Chablis i en blindsmaking. Den har ingenting, ut over brutal syre, som stemmer med "læreboka". Den er hard og kantete, og mangler buffer for syren. Det er mulig den blir bedre balansert med tiden - dette er jo en svært fersk vin. Man får mye bedre Petit Chablis fra andre produsenter, men må da ut med 20-30 kroner mer.

Gjenkjøp? Tror ikke det, nei.

  • Comments(2)//blogg.vitisbergensis.com/#post53

Zöbinger Heiligensein Riesling Alte Reben 2002 (Bründlmayer)

VinPosted by Ole Martin Skilleås Wed, March 12, 2008 21:11:44

Rik, fyldig og intens. Svært lang - setter seg i gommene på en god måte, og slipper ikke taket. Hadde ikke tenkt å drikke mer enn et glass, men dette var det vanskelig å korke og sette vekk. Dufter av sitrus og hvit pepper. Ville nok sikkert gjettet Grüner Veltliner i en blindsmaking - hvis jeg ikke var helt på bærtur, da, noe som vel er det mest sannsynlige.

Gjenkjøp? God vin, men i dyreste laget. Kostet like under 300 kroner. Omtrent 50 for mye. Men jeg gleder meg til neste flaske.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post52

Rheingau

VinPosted by Ole Martin Skilleås Wed, December 19, 2007 12:39:57

Schloss Johannisberger Riesling Spätlese Trocken 2001

Smakte denne for omtrent en måned siden, men den fortjener omtale - og jeg husker den godt.

En gang i tiden kjøpte jeg tre av denne etter å ha smakt den på en Riesling landskamp, der den feide de to andre vinene i flighten av banen. Den har alltid vært svært god - men meget syrlig. I flere sammenhenger har erfarne Vitis-smakere dømt den som typisk det jeg vil kalle "knokkeltrocken" - svært syrlige tørre Tyske viner. De samme har ment at den ville "sure ut" - miste frukten og bli svært usjarmerende. Jeg begynte å lure selv også, men tok vare på den siste vinen til nå, da jeg drakk den sammen med to profilerte vinfolk i Oslo.

Vi drakk den blindt, og det tok lang tid før de kom til Rheingau, for å si det slik. Den var i perfekt balanse. Frukten gikk i retning appelsin, og vinen var som en flytende knipling. Delikat, detaljert, sjarmerende og en total fornøyelse. Dagen etter var den like dan - den hadde stått natta over i karafel.

Kort sagt: her var det fordommene som dominerte i bedømmelsen av vinen i Vitis-sammenheng initialt. Jeg har etter denne vinen vesentlig mindre skepsis mot tørre tyske rieslinger.

  • Comments(1)//blogg.vitisbergensis.com/#post45

Mâcon

VinPosted by Ole Martin Skilleås Fri, November 30, 2007 12:20:59

Mâcon-Pierreclos "La Chavigne" 2002 (Guffens-Heynen)

Lærebokvin dette her. Har alt man kan forvente av en vin av dette opphavet, og utmerker seg kanskje mest med en rikere frukt og større fylde enn en kan vente av en Puligny, for eksempel. I forhold til en Meursault, er forskjellene mindre. Den er mer på den rike enn den skrinne siden, men det er lagt fra å tippe over. Jeg likte kanskje 2001 marginalt bedre, men denne har ennå flere år å gå på. (Drukket til stekt laks med paprika og bacon - meget god sammensetning.)

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post44

Chassagne

VinPosted by Ole Martin Skilleås Mon, November 12, 2007 16:04:56

Chassagne-Montrachet 1er Cru "Clos de la Truffière" 2002 (V. Girardin)

Fantastisk vin. Har smakt denne to ganger før, men dette var den første fra egen beholdning. Dufter helt etter boken, med fennikel/allehånde, sitrus og underliggende kjølig fruktighet (er det ikke egentlig det vi mener med "mineralsk"?) Den er skikkelig viskøs, og har svært lang ettersmak. Drakk den til kalkunbryst, med bacon og høvelig saus, tagliatelle etc, etc. Helt supert.

Men vinen er et måltid i seg selv. Fru Skilleås lurte seriøst på om det var den beste vinen hun hadde smakt. Det er slikt som gir goodwill til denne galskapen av en hobby.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post40

Hugel Riesling 2001

VinPosted by Ole Martin Skilleås Wed, October 10, 2007 19:22:59

Alsace riesling er en "glemt" kategori av de fleste toneangivende kretser både i Norge og de fleste andre land. Det kan skyldes at mange produsenter har laget viner med restsødme, uten å ha noen etablert måte å formidle dette til konsumentene. Men det kan like gjerne ha med det å gjøre at moten har skiftet. Trimbach og Hugel, av de etablerte og kjente produsentene, har alltid laget tørre viner med mindre det er Vendage Tardive eller SGN. Men først var det Østerrike som var det store, og nå er det tyske tørre rieslinger alle hauser opp og tømmer polene for. På tide å handle motstrøms!

Riesling "Hugel" 2001 (Hugel) (kjøpt i København for 100 dkk)

Dufter honning og litt petroleum. Tørr og flott matvin. Får dette appelsinpreget etter hvert, særlig i ettersmaken - som er lang og syrlig. Skulle ønsket jeg hadde et "stæsj" av denne, men den var ensom i kjelleren.

Det er 2003 som finnes i listene her hjemme for tiden. Har på følelsen at Haugen-gruppen ikke gjør sitt ytterste for denne flotte produsenten - eller er det bare i oss vinelskere som har sviktet de trofaste men akk så lite fasjonable produsentene våre?

Forresten: en av de beste produsentbloggene på nettet er Hugels:

http://blog.hugel.com/en/

Anbefales på det sterkeste!!

  • Comments(1)//blogg.vitisbergensis.com/#post27

Tre viner igjen

VinPosted by Ole Martin Skilleås Sun, September 30, 2007 18:59:14

Bourgueil 2005 (Dom. Gregoire) kr. 107

Kalles "Borghild" her hos oss. Passet fantastisk bra til Lasagne. Mørk rød, dufter bjørnebær, lakris og blyantspiss. Frisk og aromatisk, i en syrlig og intens stil. Jeg har skrytt mye av denne i mine vintips, og med rette. Den er også med i Arne Ronolds ti på topp på Vinforums nettside.

Chablis 1er Cru "Montmains" 1999 (Duplessis)

Denne kunne ha passert som Chassagne-Montrachet i en blindsmaking. Har dette krydrete preget, og framviser typiske modningstrekk hos chardonnay, uten helt å ha den utpregede syren som ofte avslører Chablis i slike sammenhenger. Helt uten sjøpreg. Men Chassagne er godt, det... - og Chablis er billigere.

Crozes-Hermitage 2001 (Alain Graillot)

Bjørnebær, jod og lær. Svært frisk stil - ikke så ulik Borghild (se over). Drukket til lammesteik med solid saus og potetstappe a-la Ole Martin. Taklet maten helt perfekt. Begynner kanskje å tape litt i frukten, så jeg drøyer ikke så lenge med å knerte broren (maskuline viner, dette).

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post25
Next »