Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

Chianti

VinPosted by Jan Berger Henriksen Fri, October 09, 2009 21:46:37
Villa Cafaggio Chianti Classico 2000 155kr (21.11.2002)

Jeg er blitt litt bekymret for tilstanden på eldre italiensk vin, så jeg er begynt å drikke opp en del. Denne vinen har jeg 4 flasker igjen av, så det var på tide å prøve en flaske.
Vinen var dyp, knallrød, bare en liten aning orange i kanten. Duften var intens kirsebærfrukt. I munnen først frisk, rød frukt, og så etter litt kom tanniner og litt begynnende sekundære smaksaromaer (pepper, tobakk). I finish kommer også en liten bitterhet, men ganske kledelig. Den dominerende opplevelsen er imidlertid enda at vinen er ungdommelig, frisk og forførende. Her var det ingen grunn til bekymring, kun til begeistring.

  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post70

Viner fra Marché

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sun, August 09, 2009 22:24:49
Som en forberedelse til høstens sykkeltur i Italia, fant jeg ut at jeg skulle teste det beste jeg fant av viner fra Marché, både røde og hvite.
De hvite er stort sett alle basert på Verdicchio-druen, stort sett alene. De røde er er enten den locale Lacrima-druen eller viner basert på Montepulciano og/eller Sangiovese. For de røde, så er trenden at det blir stadig mer Montepulciano og mindre andel Sangiovese.

Det er neppe stor tvil om at de beste vinene fra Marché er de hvite. De beste verdicchio-vinene er blant Italias beste hvitviner. Her i Norge har Tralivio og Sartarelli lenge vært å få, men i år er en hel rekke andre produsenter blitt tilgjengelig for første gang. Verdicchio kommer fra to områder: Verdicchio dei Castelli di Jesi og Verdicchio di Matelica fra et mindre og høyereliggende område enn Jesi.

Vinene:

#10473 Garofoli Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2006 kr. 169
Floral duft, hvit asparges og tropisk duft på nese. Fyldig, tildels litt het munnfølelse (14% alkohol), men flott balanse og konsentrasjon med smak av tropisk frukt. Elegant. Første gang jeg prøvde var den litt varm (12-14gr), andre gang godt avkjølt. Det dempet det varme inntrykket av alkoholen. Svært godt kjøp. Beste Jesi-vin.

#80198 La Monacesca Mirum Verdicchio di Matelica 2006 kr. 199.90
Floral og fruktig nese (litt mer eple, tropisk frukt) og middelhavslyng (rosmarin, fennikkel, anis). Utrolig frisk, balansert fin smak i munnen. Stor fylde (også denne viner 14% alkohol), men er mindre merkbart her. Fin syre og lang ettersmak. Skal du bare prøve en verdicchio, så er dette vinen å prøve, selv om den er noe dyrere enn Podium. En prototypsik Verdicchio?

#57488 Belisario Cambrugiano Verdicchio di Matelica Riserva 2005 kr 170
Floral, krydret nese med tropisk frukt. Fin fylde, balansert lang smak. Tropisk frukt. Har prøvd tre flasker av denne og med litt variabelt resultat. Siste flaske var veldig bra, men de to første likte jeg noe mindre. Spesielt flaske nr. to hadde noe lett medisinsk over seg. Dette er en av de eldste riservaene og regnes normalt å være veldig bra. Tror 2005 er et litt svakere år for denne vinen.

Kjøpte også Colonnarras Cuprese kr. 112, men den har jeg ikke fått testet enda. Andre interessante produsenter er f.eks. Bucci, Ronchi og de før nevte Tralivio og Sartarelli.

------------
Bland rødvinene er det tre områder som skiller seg ut: Rosso Conero, Rosso Piceno og Lacrima di Morro d'Alba. Av en eller annen grunn hadde jeg ikke med meg noen Rosso Conero-viner. Fattoria le Terrazze er en kjent produsent som har masse viner i polliseten. Har drukket noen av dem hos kjente, men har ikke falt for dem.

Rosso Conero har alltid vært dominert av Montepulciano, enten alene eller i mix med både internasjonale eller lokale druer. Rosso Piceno var tidligere minst 50% Sangiovese, men får nå en stadig større andel Montepluciano (70-80%). Lacrima di Morro d'Alba er 100% Lacrima.
Jeg må innrømme at jeg ikke falt for noen av disse vinene, men det kan være mine fordommer. Sykkelturen får vise om de kommer bedre til rette i sitt opprinnelige miljø. Pr. idag synes jeg de er litt tørre (eik?), kraftige, men mangler litt klar frukt og kan ikke forsvare pris på 200kr+.

#50657 Luigi Giusti Rubbjano Lacrima di Morro d'Alba Riserva 2005 kr 220
Spesiell duft, noe floralt (roseblader), ost, krydret, noe røykpreg eller eik. Noe duft av mørke bær eller moreller. I munnen var den ganske balansert, men litt tørr. Jeg er usikker på om den har vært lagret på eik. Det føles slik. Mangler litt frukt. Det hadde vært morsomt å prøve en yngre utgave. Som det er er den ikke verdt 220kr. Polet anbefaler lengre lagring.

#50656 Luigi Giusti Lacrima di Morro d'Alba 2006 149.90
Standardversjonen. Giusti er en av toppprodusentene av Lacrima. Kamferdrops, røde bær og arabisk krydder på nese. Noe fruktig som jeg vakler mellom å beskrive som marmelade eller limoncello, samt noe floralt. Lett og frisk smak i munnen, men med en litt kort, tørr finish. Absolutt ikke en kosevin, men den var grei til litt mat.

#44466 Saladini Pilastri Rosso Piceno Superiore Montetinello 2006 kr. 147
50/50 Montepulciano og Sangiovese. Ganske tørr nese, blekkhus. Jeg synes vinen virker eiket, men vet det ikke. Den er tørr i munnen også og jeg finner ingen frukt. Dette er en enkeltvinmarksvin, av 30år gamle Montepulciano-vinstokker. Produksjonen er økologisk. Jeg er skuffet, men det er mulig det er ting her jeg ikke forstår.

#46746 Saladini Pilastri Rosso Piceno Piediprato 2006 kr. 149
70/30 Montepulciano og Sangiovese. Røde bær og litt rustikk nese. Merkbare tanniner, en litt endimensjonel, rustikk munnfølelse, grei ettersmak. Jeg synes heller ikke denne vinen gir så mye, men Pilastri skal være en toppprodusent av disse vinene.

Målestokken min for italienske, røde viner er jo Chianti- og Barolo-viner, samt Nerello-viner fra Sicilia. Kanskje disse vinene blir for kraftige?

  • Comments(3)//blogg.vitisbergensis.com/#post64

To utypiske italienere

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sat, November 17, 2007 17:24:00
For noen helger siden var jeg en snartur i Milano og fikk m.a. med meg en 6-retters middag på "Livet" - en svært bra restaurant i mellomklassen.

Vinanbefalingene var litt overraskende, men sto veldig godt til maten:

Fattoria E. Azzolino Tranui Inzolia Sicilia 2005
Inzolia er en av de lokale hvite druene på Sicilia. Jeg har oftest funnet dem som lettere viner, litt gewürztraminer-aktig, med en del restsødme, som noen ganger gjør dem ufriske.
Her var vinen virkelig god, lett eiket, med god struktur og friskhet, duft og smak av sydfrukter og fin finish i munnen.

Oltrepo Pavese Tenuta Mazzolino Noir (Pinot Noir) 2000
Denne duftet som en burgunder og smakte som en burgunder. Lett, elegant vin med duft av blomster og skogsbær. Kjølig og frisk i munnen og smak av skogsbær. En av de bedre pinot noir-vinene jeg har drukket som ikke er kommer fra Burgund.

Vinene var rimelige selv på restaurant.


  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post42

Auslese-opplevelse

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sat, November 17, 2007 17:00:22
Gunderloch Nackenheim Rothenberg Riesling Auslese 2002 7.5% Alc

Det har blitt lett å kjøpe god auslese/spätlese de seinere pr, men vanskeligere å finne anledning til å drikke dem. Men i går kom anledningen. Jeg ble litt i stuss da jeg hadde fjernet kapselen, korken var dukket noen mm ned i flaskehalsen. Ofte et tegn på at vinen kan være oksydert. Kork-enden som var i kontakt med vin var nesten helt tørr, som om den skulle være brent av og forseglet før den ble satt i flasken.

Vinen var imidlertid dyp gul på farve. Umiddelbar duft av søt eksotisk frukt (mango, nektarin, fersken) og etter risting umiskjennelige rene petrol-dufter. Klare sekundære karakteristikker. I munnen var vinen full av sødme og smakte som den duftet, men kanskje lite syre? Noe som fikk den til å virke litt endimensjonal: Sødmen ble altdominerende.

Sammen med mat endret den plutselig karakter. Vi spiste ande-paté, hvite og blå oster med litt småkjeks og eple. Til ande-patéen var den strålende. Syren var der bare plutselig! Og den gikk like bra til ostene. Det var som om vinen inneholdt et skjult syrelager som bare ble tappet ved behov. En strålende matvin, men ikke en vin til meditasjon?

Nå som jeg skriver dette - dagen etter - drikker jeg resten. Vinen er nå kjøligere fra kjøleskap og syren litt mer til stede, også uten mat. Jeg lurer jo litt på korken. Vinen er nå 5 år gammel, men kanskje er den modnere enn bare de 5 årene skulle tilsi? Men det er heller ingenting som sier at den ikke kan lagre i mange år enda.

Jeg har ved noen anledninger syntes at Gunderloch-vinene ble for søte, men denne overbeviste.  • Comments(1)//blogg.vitisbergensis.com/#post41

En lite spørsmålstegn

VinPosted by Jan Berger Henriksen Mon, November 05, 2007 22:06:58
Anzivino Le Castelle Nebbiolo 2004 179.90kr 14.04.2007

Denne vinen fikk strålende omtale da den kom i vår. DN ga den 90 poeng, Vinforum (VF) 5 stjerner. Jeg siterer:

DN: Dette er egentlig en gattinara vin. Dufter av rips og kirsebær. Stram, tørr. Lang. Deilig matvin.

VF: Deklassert gattinara med sublim frukt og innslag av kirsebær og florale overtoner på duft. Rik og syrlig vin med flott frukt også i munnen, god lengde og stram og tørr finish.

Vinen er en 100% nebbiolo fra en av de tre mest kjente vinmarkene i Gattinara (Castelle, Valferana og Lucineglio). VF omtaler den som en deklassert Gattinara, noe som er vanskelig å skjønne: Hva skal forårsake at man deklasserer en vin fra en av de beste vinmarkene i en god årgang? Og fortsatt ha en topp vin?

Vinen var god både på duft og smak, fin syre, med en lett munnfølelse. Ingen tanniner å snakke om! Litt kort syntes jeg og den matchet ikke helt en fint rosastekt hjortemørbrad med rødvinssaus.

Og her stoppet jeg litt opp: Jeg opplevde vinen som for lett, jeg savnet tanninene som jeg hadde ventet meg i en god nebbiolo. Om noe, så regnes jo ofte nebbiolo-vinene fra Gattinara å være litt mer rustikke, mindre elegante enn nebbiolo fra Barbaresco eller Barolo. Men her fantes ikke noe slikt preg. Var det en dårlig vin: Nei, absolutt ikke. Men var det en god nebbiolo? Nja, det er jeg mye mer betinget til.

Jeg har en flaske til og tror jeg vil prøve å drikke den fort. Dette virket ikke helt som en lagringskandidat.

Skulle jeg kjøpe mer Gattinara-vin, så ville jeg løpe og sikre meg flere flasker av Antoniolo-vinene.

Hvis andre har prøvd denne, så hadde det vært morsomt å få noen kommentarer.

  • Comments(1)//blogg.vitisbergensis.com/#post37

Argentinsk Bordeaux

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sat, November 03, 2007 20:11:47
Cavas De Weinert Gran Vino 1994 13.6° alc (Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot), 154kr i 2002

Ca. 15° fra kjelleren. Dyp mørk farge, brun-oransje i kanten. Duften var kompleks med krekling, mørk sjokolade, lær, eksotiske (jule)krydder og noe råttent (som i Poivre William eller plommebrennevin e.l.) Runde, myke tannniner og en god munnfølelse med fin syre. Smaken endret seg over tid, som vinen ble varmere, men sigar/tobakk/røyk var dominerende hele tiden. Masse sekundære aromaer. Finish var sterkt krydret, med en lang ettersmak.

Vinen passet godt til maten (hvalbiff). Dette var en fin vin-opplevelse. Vinen var ikke uttørret, hvilket tyder på at den enda kunne tåle mer lagring, men den drakk godt nå. Dessverre var det også siste flasken min.


  • Comments(0)//blogg.vitisbergensis.com/#post36

Bordeaux hvitvin

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sun, October 21, 2007 19:24:39
Chateau La Louvière Blanc Pessac-Léognan 1995 André Lurton (Graves 250kr 2006)

Det er lett å ty til standard vinvalg når mat og vin skal kombineres. Da blir Chablis, Riesling og Loire-viner til fisk og krabbe. Men det frister med variasjon også. Så da ble valget både gammel vin og vin jeg sjeldend drikker.

Chateau La Louvière regnes som en svært god hvitvinsprodusent i Graves. (Chateau Coucheroy er 2. vinen.) 1995 skal også være en bra årgang. Druemiksen skal være ca. 85% Sauvignon, 15% Semillon.

Fra kjelleren holdt flasken en tempertaur på 13°C. Fargen var dyp, varm gul. På nesen var det litt sherrypreg (oksidert) eller var det furuharpiks. I munnen var den fyldig, rund med smak av moden frukt (plomme?) med pen syrlighet fortsatt. Til hvitt krabbekjøtt med sitron-majones-sennepssaus gikk den veldig godt, til fisken (skatevinger) var den mer midt på treet.

Totalt var inntrykket at dette hadde vært en bra vin som nå nok er over toppen. Har en flaske til som nok bare bør drikkes opp.

  • Comments(1)//blogg.vitisbergensis.com/#post30

To italienske druer

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sun, October 14, 2007 20:18:19
Helgens intensjon - utenom Rhone-smakingen - var å prøve to italienske druer.

Sommeren 2006 var jeg på sykkeltur i Piemonte og bodde m.a. på en "agroturistico" hos Orlando Albrigo, en god Barbaresco-produsent. På en smaking i kjelleren hans falt utsagnet: Til "baccalao" drikker jeg alltid Dolcetto, enten det er fersk eller tørket fisk.

Så til fredagens torskemiddag ville jeg prøve to Dolcettoer fra den gode 2004-årgangen. "Uheldigvis" ble jeg for opptatt av gjestene til at smaksnotatene har noen verdi, annet enn å bemerke:
- Scarzello Dolcetto D'Alba 2004 kr. 174.50 Lys rubinrød farge, deilig, kjølig frukt i munnen.
- Rinaldi Dolcetto D'Alba 2004 kr. 173.00 Dyprød, tett farge. Kraftig og fyldig i munnen. Nesten utrolig at disse vinene var samme drue og årgang.

Søndagsmiddagen var klassisk italiensk lasagna og et like klassisk vinvalg basert på Sangiovese-druen:
- Boscarelli Vigna del Nocio Vino Nobile Di Montepulciano 1999 kr. 150-200, kjøpt i Firenze mai-2003. Boscarellis topp enkeltvinmarksvin. Boscarelli er den klassiske Vino Nobile-produsenten, som tildels fikk mye kritikk mot slutten av 90-tallet og framover. F.eks. fikk vinen bare 3 stjerner i Vinforum da de anmeldte den i september 2003. Kan kanskje ha sammenheng med at vinen i Norge koste 300kr.!
Nå var vinen en perfekt match til maten. Duft av kirsebær, høst, sopp og stall. Fargen var litt lysere, uten å ha blitt brunlig. I munnen var den frisk og kjøling med fint avdempede tanniner. Jeg hadde fryktet at den skulle ha blitt for gammel, men jeg tror den fortsatt kunne ha klart lenger lagring. Den var imidlertid super å drikke nå, så ingen grunn til å vente.

  • Comments(1)//blogg.vitisbergensis.com/#post29
Next »