Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

To italienske druer

VinPosted by Jan Berger Henriksen Sun, October 14, 2007 20:18:19
Helgens intensjon - utenom Rhone-smakingen - var å prøve to italienske druer.

Sommeren 2006 var jeg på sykkeltur i Piemonte og bodde m.a. på en "agroturistico" hos Orlando Albrigo, en god Barbaresco-produsent. På en smaking i kjelleren hans falt utsagnet: Til "baccalao" drikker jeg alltid Dolcetto, enten det er fersk eller tørket fisk.

Så til fredagens torskemiddag ville jeg prøve to Dolcettoer fra den gode 2004-årgangen. "Uheldigvis" ble jeg for opptatt av gjestene til at smaksnotatene har noen verdi, annet enn å bemerke:
- Scarzello Dolcetto D'Alba 2004 kr. 174.50 Lys rubinrød farge, deilig, kjølig frukt i munnen.
- Rinaldi Dolcetto D'Alba 2004 kr. 173.00 Dyprød, tett farge. Kraftig og fyldig i munnen. Nesten utrolig at disse vinene var samme drue og årgang.

Søndagsmiddagen var klassisk italiensk lasagna og et like klassisk vinvalg basert på Sangiovese-druen:
- Boscarelli Vigna del Nocio Vino Nobile Di Montepulciano 1999 kr. 150-200, kjøpt i Firenze mai-2003. Boscarellis topp enkeltvinmarksvin. Boscarelli er den klassiske Vino Nobile-produsenten, som tildels fikk mye kritikk mot slutten av 90-tallet og framover. F.eks. fikk vinen bare 3 stjerner i Vinforum da de anmeldte den i september 2003. Kan kanskje ha sammenheng med at vinen i Norge koste 300kr.!
Nå var vinen en perfekt match til maten. Duft av kirsebær, høst, sopp og stall. Fargen var litt lysere, uten å ha blitt brunlig. I munnen var den frisk og kjøling med fint avdempede tanniner. Jeg hadde fryktet at den skulle ha blitt for gammel, men jeg tror den fortsatt kunne ha klart lenger lagring. Den var imidlertid super å drikke nå, så ingen grunn til å vente.

  • Comments(1)

Posted by Odd Rydland Tue, October 16, 2007 16:15:11

På vår Toscana 99 smaking i 2003 skrev jeg dette om denne vinen:

Vino Nobile de Montepulciano Vigno del Nocio, Podere Boscarelli
Nydelig vin. Umiddelbar nese med plommete frukt, mineraler og lær. Strålende sursøt munnfølelse med modne, lange tanniner. Flott balanse mellom sødme og tørrhet, tradisjonell stil.

Så jeg tror vi er enige!