Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

En lite spørsmålstegn

VinPosted by Jan Berger Henriksen Mon, November 05, 2007 22:06:58
Anzivino Le Castelle Nebbiolo 2004 179.90kr 14.04.2007

Denne vinen fikk strålende omtale da den kom i vår. DN ga den 90 poeng, Vinforum (VF) 5 stjerner. Jeg siterer:

DN: Dette er egentlig en gattinara vin. Dufter av rips og kirsebær. Stram, tørr. Lang. Deilig matvin.

VF: Deklassert gattinara med sublim frukt og innslag av kirsebær og florale overtoner på duft. Rik og syrlig vin med flott frukt også i munnen, god lengde og stram og tørr finish.

Vinen er en 100% nebbiolo fra en av de tre mest kjente vinmarkene i Gattinara (Castelle, Valferana og Lucineglio). VF omtaler den som en deklassert Gattinara, noe som er vanskelig å skjønne: Hva skal forårsake at man deklasserer en vin fra en av de beste vinmarkene i en god årgang? Og fortsatt ha en topp vin?

Vinen var god både på duft og smak, fin syre, med en lett munnfølelse. Ingen tanniner å snakke om! Litt kort syntes jeg og den matchet ikke helt en fint rosastekt hjortemørbrad med rødvinssaus.

Og her stoppet jeg litt opp: Jeg opplevde vinen som for lett, jeg savnet tanninene som jeg hadde ventet meg i en god nebbiolo. Om noe, så regnes jo ofte nebbiolo-vinene fra Gattinara å være litt mer rustikke, mindre elegante enn nebbiolo fra Barbaresco eller Barolo. Men her fantes ikke noe slikt preg. Var det en dårlig vin: Nei, absolutt ikke. Men var det en god nebbiolo? Nja, det er jeg mye mer betinget til.

Jeg har en flaske til og tror jeg vil prøve å drikke den fort. Dette virket ikke helt som en lagringskandidat.

Skulle jeg kjøpe mer Gattinara-vin, så ville jeg løpe og sikre meg flere flasker av Antoniolo-vinene.

Hvis andre har prøvd denne, så hadde det vært morsomt å få noen kommentarer.

  • Comments(1)

Posted by Jostein Alme Fri, November 09, 2007 16:30:46

Med forbehold om at jeg ikke har smakt denne vinen - dette er vel nok et eksempel på både DNs og VFs konsekvente overvurderinger av alt som smaker av italiensk. Både poenger og stjerner hagler ned over likt og ulikt. Til og med hvite italienerere (uten fjær..) får rikelig med ovasjoner. Jeg har etter hvert lært meg å ta disse ovasjonene med en klype salt.

Det er jo selvsagt lov å like italiensk vin, men jeg sitter av og til med en følelse av at det er ITALIA, og ikke nødvendigvis italiensk vin man premierer med alle disse poengene. Jeg er også glad i Italia, men det er grenser for hvor mye sursøt rødvin jeg orker å drikke...