Vitisblogg

Vitisblogg

Vitisblogg

Her kan medlemmer blogge om vin

To tyskere

VinPosted by Jostein Alme Fri, October 10, 2008 08:57:47

Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese 2007, Fritz Haag

7,5%. Lys farge, tydelig grønnskjær. Intens duft, tydelig sødme. Fersken, bakte epler, lime, skifermineralitet, noe krydret preg. Litt mer ”eksotisk/tropisk” nese enn vanlig? Eple og mineralitet dominerer mer med lufting. Rikelig med sødme på smaken også, men usedvanlig flott syre som ordner opp. Stor lengde og vitalitet. Ren og glassklar, ”regnvann”, som er en vanlig assosiasjon for meg på denne vinen. Har kjøpt den fast siden 1997-årgangen, og dette må være en av de aller beste.

2007, jeg kan ikke annet enn å begeistres av denne årgangen. Som en blanding av rikheten til 2005 og den syrestramme, litt grønne 2004. Har sett noen melde at 2007erne er litt syresvake. Det forstår jeg ikke helt. Denne vinen har i allfall ikke det problemet. Dag to var den selvsagt minst like flott, og flasken er enda ikke tom…

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben Riesling Trocken 2005

12%. Dyp strågul farge. Søtlig duft nesten helt dominert av melne epler, også hint av noe som minner om honning. Lite mineralitet å spore. Søtlig anslag i munnen også, med en voldsom bitterhet i avslutningen. Litt bitterhet kan være bra, men her tipper det helt utfor. Vinen mangler friskhet og nerve, den virker rett og slett slapp og sliten. Dag to var duften enda mer endimensjonal, mot eplemos, og bitterheten enda mer fremtredende. Direkte ubehagelig å drikke. Både farge og aromaer indikerer at denne flasken var noe oksidert. Korken var helt fin, som ny.

  • Comments(3)

Posted by Christian Mon, October 13, 2008 20:30:11

Veldig bra analyse, du treffer plett dessverre. Ser at noen tyske vinbloggs også er veldig skuffet over Leitz. De skriver:

Leitz Berg Schlossberg Alte Reben 2005

Auch eine Enttäuschung! Er hatte bereits einen leichten Petrolton, war strohtrocken und hatte null Säure. Einfach fad.

Posted by Jostein Alme Sun, October 12, 2008 19:56:33

Jeg tror Leitz lager vin som skal virke imponerende som veldig unge. Det ser jo ut til at de ikke lagrer særlig godt. Han har selv ingen tradisjon for å lagre vinene sine selv, så vidt jeg vet. Leitz er rett og slett jævlig oppskrytt, tror jeg.

Jeg har også mer av 2005, samt 2003. Har tenkt å prøve disse nokså raskt. Men har små forhåpninger. Stay tuned!

Posted by Christian Sun, October 12, 2008 12:58:20

Ja, jeg har dessverre også fått en dårlig opplevelse med Leitz Kaisersteinfels Alte Reben Trocken 2005. Smakt Sep. 08 Litt eple, ørlite mineraler, piv sur og grum, meget svovl, virker helt ute av balanse. Jeg krummer ennå tæer med tanke på at jeg har fler.

I sin tid fikk den 95 point i DN. Laget av 80 år gamle vinstokker. Absolutt helt utrolig vin! Dette er riesling i ultraklassen. Den har en enorm kompleksitet i frukten med fantastiske aromaer av sitrusfrukter, epler og mango. Smaken er ekstremt elegant og mineralsk med stor konsentrasjon og lengde.

Hva er galt????